Idag har dom flesta selar på sina hundar. Jättebra! Men alla selar är inte gjorda för att användas i rörelse, hur knasigt det än låter.
Här nedan ska jag förklara varför!
En sele ska bland annat ha följande funktioner.
Minska tryck vid drag
Vara ergonomisk
Minska skador på nacke/hals och rygg
Dom flesta köper sina selar i en djurbutik. Man litar på råden man får från internet och från personal i butiker man besöker. Det alla inte tänker på är att personalen och personer på internet kanske inte har en grundläggande kunskap i hundens fysiologi.
Därför vill jag ge er ALLA möjligheten att själv se om en sele är bra för din hund när du nästa gång ska köpa en.
Vi börjar med hur en sele SKA sitta
Här har jag ritat ut hur en optimal sele bör sitta på ALLA hundar.
Fronten på selen ska sitta där hundens bröstbensknöl är. På dom flesta hundar går den att lokalisera, så känn på din hund och se om du kan finna den! Det är ett bra riktmärke för var selen ska sitta när den inte är för stor/liten i halsen.
Vid sidan ska sedan halsdelen INTE ligga på skulderbladet. Hunden rör sina skulderblad både uppåt och framåt, därför är det viktigt att den rörelsen är möjlig även med en sele.
Bröstkorgen på hunden täcker ungefär 2/3-delar av hela hundens kropp och skyddar viktiga mjukdelar. Därför är det viktigt att selen inte ligger för långt bak så den glider bakom revbensbågen, men heller inte sitter för nära armhålan.
Man brukar säga att 5cm bakom frambenet på en mellanstor hund är lagom för en sele att ligga.
Nu till alla selar man direkt kan välja bort ur rörelsesynpunkt.
Dvs selar som på något sätt hämmar rörelsemönstret.
Den selen som man hör oftast att folk väljer bort, just på grund av den otroligt dåliga passformen är den så kallade D-selen.
Inte nog med att denna typen av sele enbart har en bogrem = hindrar hunden att ta fram frambenet ordentligt, så har den också en heltäckt ovansida vilket hindrar frambenets rörelse uppåt då skulderbladsspetsen får ett motstånd.
Alla dessa selar på bilderna ovan är selar som hindrar skulderbladens rörelse uppåt.
För att en hund ska kunna ta ut steget ordentligt när den rör sig så behöver skulderbladet kunna röra sig både framåt och uppåt.
Finns inte den möjligheten så kommer det leda till att hundens får ett kortare steg och som i sin tur leder till spänningar, rörelsestörningar och muskelinflammationer.
Här har jag illustrerat en bild där hundens skulderblad syns. Detta för att ni ska kunna känna och se exakt hur ER hund är byggd. Vissa hundar har mer sluttande bogparti, medans andra har ett mer horisontellt bogparti.
Grundregeln är dock alltid densamma.
Grön = Scapula/Skulderblad. Denna ska om möjligt vara fullt rörlig även med sele på.
Blå = Bröstbensknöl/knapp. En bra riktlinje på var man vill ha fronten på selen för att minska tryck på strupen och för att selen inte ska vara för trång eller stor i halsen.
På alla hundar funkar det inte att gå efter denna regeln till 100% (som på bilden här ovan) men att vara så nära som möjligt är absolut tillräckligt.
Lycka till!
Comments