top of page

Selens viktiga funktion och anpassning

Idag har dom flesta selar pÄ sina hundar. JÀttebra! Men alla selar Àr inte gjorda för att anvÀndas i rörelse, hur knasigt det Àn lÄter.

HÀr nedan ska jag förklara varför!


En sele ska bland annat ha följande funktioner.

Minska tryck vid drag

Vara ergonomisk

Minska skador pÄ nacke/hals och rygg


Dom flesta köper sina selar i en djurbutik. Man litar pÄ rÄden man fÄr frÄn internet och frÄn personal i butiker man besöker. Det alla inte tÀnker pÄ Àr att personalen och personer pÄ internet kanske inte har en grundlÀggande kunskap i hundens fysiologi.

DÀrför vill jag ge er ALLA möjligheten att sjÀlv se om en sele Àr bra för din hund nÀr du nÀsta gÄng ska köpa en.


Vi börjar med hur en sele SKA sitta

HÀr har jag ritat ut hur en optimal sele bör sitta pÄ ALLA hundar.


Fronten pÄ selen ska sitta dÀr hundens bröstbensknöl Àr. PÄ dom flesta hundar gÄr den att lokalisera, sÄ kÀnn pÄ din hund och se om du kan finna den! Det Àr ett bra riktmÀrke för var selen ska sitta nÀr den inte Àr för stor/liten i halsen.

Vid sidan ska sedan halsdelen INTE ligga pÄ skulderbladet. Hunden rör sina skulderblad bÄde uppÄt och framÄt, dÀrför Àr det viktigt att den rörelsen Àr möjlig Àven med en sele.


Bröstkorgen pÄ hunden tÀcker ungefÀr 2/3-delar av hela hundens kropp och skyddar viktiga mjukdelar. DÀrför Àr det viktigt att selen inte ligger för lÄngt bak sÄ den glider bakom revbensbÄgen, men heller inte sitter för nÀra armhÄlan.


Man brukar sÀga att 5cm bakom frambenet pÄ en mellanstor hund Àr lagom för en sele att ligga.


Nu till alla selar man direkt kan vÀlja bort ur rörelsesynpunkt.

Dvs selar som pÄ nÄgot sÀtt hÀmmar rörelsemönstret.

Den selen som man hör oftast att folk vÀljer bort, just pÄ grund av den otroligt dÄliga passformen Àr den sÄ kallade D-selen.

Inte nog med att denna typen av sele enbart har en bogrem = hindrar hunden att ta fram frambenet ordentligt, sÄ har den ocksÄ en heltÀckt ovansida vilket hindrar frambenets rörelse uppÄt dÄ skulderbladsspetsen fÄr ett motstÄnd.


Alla dessa selar pÄ bilderna ovan Àr selar som hindrar skulderbladens rörelse uppÄt.

För att en hund ska kunna ta ut steget ordentligt nÀr den rör sig sÄ behöver skulderbladet kunna röra sig bÄde framÄt och uppÄt.

Finns inte den möjligheten sÄ kommer det leda till att hundens fÄr ett kortare steg och som i sin tur leder till spÀnningar, rörelsestörningar och muskelinflammationer.


HÀr har jag illustrerat en bild dÀr hundens skulderblad syns. Detta för att ni ska kunna kÀnna och se exakt hur ER hund Àr byggd. Vissa hundar har mer sluttande bogparti, medans andra har ett mer horisontellt bogparti.

Grundregeln Àr dock alltid densamma.

Grön = Scapula/Skulderblad. Denna ska om möjligt vara fullt rörlig Àven med sele pÄ.

BlÄ = Bröstbensknöl/knapp. En bra riktlinje pÄ var man vill ha fronten pÄ selen för att minska tryck pÄ strupen och för att selen inte ska vara för trÄng eller stor i halsen.

PÄ alla hundar funkar det inte att gÄ efter denna regeln till 100% (som pÄ bilden hÀr ovan) men att vara sÄ nÀra som möjligt Àr absolut tillrÀckligt.


Lycka till!

61 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Tokiga Tassars blogg!

HÀr kommer ni kunna lÀsa om olika övningar man kan göra hemma för att friskvÄrdstrÀna. Mina bÀsta tips kring utrustning, foder och trÀning. Vill ni dessutom att jag ska skriva om nÄgot speciellt tema

bottom of page