top of page

Halsbandens vara eller icke vara?

Det kÀnns som att just den frÄgan delar hundvÀrlden i tvÄ lÀger. Varför?


Att ha halsband pÄ sin hund kan verka enkelt, behagligt och snyggt. Men vad har vi det till? Vad fyller halsbandet för funktion pÄ just din hund? Det Àr nÄgot som spelar en stor roll vid val av halsband och halsbandstyp.


NĂ€stan överallt i facebookgrupper kan man lĂ€sa om hur skadligt halsband Ă€r för hundar och att selar Ă€r det enda rĂ€tta, att halsband ger diskbrĂ„ck och muskelskador. Är det sant?

JA! Halsband KAN ge skador pÄ luft och matstrupen, ligament, muskler, skelett och inre organ. Men det betyder per automatik inte att alla som anvÀnder halsband pÄ sina hundar automatiskt skadar dom. Men det finns vissa saker att förhÄlla sig till vid just halsbandanvÀndande.


Dels Àr anvÀndningsomrÄdet viktigt. Ett halsband ska under INGA omstÀndigheter anvÀndas som bestraffning genom ryck, drag eller upphÀngning. Ett halsband Àr heller inte det bÀsta valet vid problembeteenden som ex utfall, plötsliga kast bakÄt/framÄt (ex jakt/lek). Det Àr heller inte att föredra halsband under promenader med valpar upp till 12mÄn. Detta frÀmst för att valpar Àr sköra och mjuka i skelett och ligament och kan dÀrför skadas ordentligt vid ett ryck.


Men dÄ Àr det vÀl bÀttre med en sele? SÄ slipper man oroa sig?

NÀ riktigt sÄ enkelt Àr det inte. Det finns ju vissa anledningar till varför man kanske vÀljer halsband före sele. Ett av dessa kan vara att hunden har en vÀldigt illa sittande sele pga upp/nedgÄng av vikt och dÀrför Àr halsband bÀttre (under förutsÀttning att hunden kan gÄ i halsband). En annan anledning kan vara att hunden trivs bÀttre i halsband Àn i sele, rör sig bÀttre, Àr gladare etc.

DĂ„ kommer vi in pĂ„ vad som faktiskt Ă€r etiskt rĂ€tt för just det djuret. Är det snĂ€llare att ha ett halsband pĂ„ en hund som ogillar sele? Även om skaderisken ökar?



SĂ„, vad ska man tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man köper halsband till sin hund? Är det nĂ„got man bör tĂ€nka pĂ„ och kanske avstĂ„?

Nummer ETT pÄ min lista Àr helstryp. Helstryp i alla dess former som vardagsutrustning Àr big NO-NO i min vÀrld. NÄgra av anledningarna Àr smalt, liten belastningsyta = tryckskador, drar Ät = obehag, kan ge diskbrÄck och ligamentskador vid olyckor (dvs förare snubblar/ramlar och rycker i kopplet)


Nummer TVÅ Ă€r att ta reda pĂ„ hur brett halsband sin egen hund behöver för att minimera skaderisker. En bra tumregel Ă€r att halsbandet ska tĂ€cka tvĂ„ nackkotor om möjligt, vilket innebĂ€r att ett brett halsband för en hund, Ă€r ett smalt halsband för en annan hund. Det viktiga att komma ihĂ„g Ă€r att halsbandet heller inte fĂ„r vara för brett! Ett för brett halsband kan ge skador pĂ„ sköldkörteln, strupen och hindra hundens huvudrörelser.

PÄ bild ser ni bÄda hundarna bÀra ett 4cm brett halsband.

Vad skulle ni sÀga Àr en bra halsbandsbredd för hundarna hÀr ovan?


Nummer TRE Àr att kolla pÄ sin hund och se hundens "halsbandsförutsÀttningar". Ska verkligen den dÀr hunden ha ett 5cm brett tungt nylonhalsband utan foder, eller ska den dÀr hunden verkligen ha ett halsband med plastspÀnne? Vad orkar min chihuahuas nacke att bÀra i halsbandsvikt? Olika raser krÀver olika förutsÀttningar för halsband, en tunn hals kommer inte orka bÀra ett tungt halsband, en lÄnghÄrig hund kanske fÄr tovor av att halsbandet gnuggar pÀlsen etc.

Vad gillar din hund? Kanske tycker den att halvstryp med kedja Àr lite lÀskigt nÀr det rasslar, kanske Àr hunden huvudskygg och föredrar halsband med knÀppe. Kanske metallspÀnnen och inte plast? Kanske föredrar hunden ett halsband som slÀpper efter som ett halvstryp/martingale, eller kÀnner sig mer bekvÀm med ett stadigt halsband som ligger pÄ plats.


Allt handlar om att fÄ hunden att trivas sÄ bra som möjligt med den utrustning som vi ber dom att ha pÄ sig. VÀrnar vi dÄ om hundens vÀlbefinnande sÄ kommer mycket "gratis" med bÄde koppeltrÀning och annan trÀning med fokus pÄ just utrustning.

TÀnk om din hund drar i kopplet för att den inte tycker utrustningen Àr bekvÀm?

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Tokiga Tassars blogg!

HÀr kommer ni kunna lÀsa om olika övningar man kan göra hemma för att friskvÄrdstrÀna. Mina bÀsta tips kring utrustning, foder och trÀning. Vill ni dessutom att jag ska skriva om nÄgot speciellt tema

bottom of page